Skąd moda na wino z ryżu?
Nie powinno być żadnym zaskoczeniem, że trunki powstałe na bazie ryżu wywodzą się z krajów Dalekiego Wschodu, gdzie uprawy ryżu to chleb powszedni, a sam ryż podstawą żywienia. W wielu krajach azjatyckich można spotkać się z ryżem winowym, choć faktycznie pochodzi z Chin i to tam smakuje najlepiej. Azjaci bardzo chętnie produkują także likiery ryżowe oraz napoje bezalkoholowe, w których głównym składnikiem jest ryż. Trzeba przyznać, że ich inwencja twórcza w tym zakresie nie zna granic. Wino ryżowe jest bardzo łatwe w przygotowaniu i trzeba przyznać, że niezwykle aromatyczne. Choć sam ryż zdaje się nie posiadać charakterystycznego smaku i trudno sobie wyobrazić smak wina wytworzonego z tego produktu, to jednak wino cieszy się sporym uznaniem koneserów. Dzieje się tak również ze względu na rodzaj dodatków, które chętnie są dodawane do wina tego typu w charakterze delikatnej nuty, która przełamuje nieco nieokreślony smak samego wina. Dodaje się wobec tego niewielkie ilości różnych owoców lub same przyprawy, które w procesie fermentacji wyciągają z mikstury niezwykle ciekawy smak. Zaletą wina ryżowego z pewnością jest fakt, że produkt potrzebny do produkcji jest dostępny bez względu na porę roku. Nie należy również do surowców drogich. Jak przygotować pyszne wino ryżowe?
Przygotowanie wina ryżowego – kuchnia
To doskonały wybór dla osób, które nigdy wcześniej nie miały okazji robić własnego wina i chciałyby zacząć od trunków mniej wymagających i zdecydowanie nieskomplikowanych. Przygotowanie wina powinniśmy zacząć od wsypania suchego i niegotowanego ryżu do pojemnika fermentacyjnego, który następnie trzeba zalać odpowiednią ilością przegotowanej wody. Woda powinna być uprzednio ugotowana i wymieszana z określoną w przepisie ilością cukru. Do takiej mikstury musimy dodać drożdże oraz kilka rodzynek dla lepszego aromatu. W niektórych przepisach można znaleźć wskazówki odnośnie przypraw, które pomogą osiągnąć nieco inny smak. Wino ryżowe pozwala na eksperymenty i warto z tego korzystać, szukając ulubionego smaku i jakości. Przygotowaną miksturę należy odstawić na dwa tygodnie, a w pojemniku umieścić rurkę fermentacyjną. Warto wiedzieć, że wino ryżowe w kolorze przypomina nieco wino białe, choć jest nieco bardziej mętne. Osoby lubujące się w eksperymentach mogą zabarwić wino, np. poprzez skarmelizowany cukier lub dodatek konkretnych owoców, które wpłyną na zabarwienie wina.