Witamina D to jedna z najważniejszych witamin, bez której ludzkie ciało nie może właściwie funkcjonować. Jej synteza związana jest bezpośrednio z działaniem promieni słonecznych: w krajach, gdzie roczne nasłonecznienie jest stosunkowo niskie, duża część populacji zmaga się z problemem niedoboru witaminy.
Witamina D – źródła
Choć witamina D w żywności występuje w niewielkich ilościach, regularne spożywanie niektórych pokarmów może znacząco ograniczyć możliwość pojawienia się groźnych dla zdrowia niedoborów. Znajduje się ona m.in. w rybach, w szczególności w tłustych rybach morskich, takich jak śledzie, makrele, tuńczyki i łososie. Stosunkowo dużą dawkę witaminy D zawiera wątróbka wołowa oraz – w nieco mniejszej ilości – inne podroby. W witaminę zasobne są również jaja, tłusty nabiał (np. pełnotłusty twaróg, świeże, niepasteryzowane mleko, tłuste sery dojrzewające) oraz niektóre oleje roślinne (np. oliwa z oliwek).
Witamina D – wpływ na zdrowie
Witamina D ma niebagatelny wpływ na ludzki organizm. Jest niezbędna do prawidłowej budowy tkanki kostnej – to właśnie dzięki niej wapń i fosfor mogą wchłaniać się w kości i wspomagać ich mineralizację. Suplementacja witaminą D zapobiega także pojawieniu się osteoporozy czyli choroby dotykającej przede wszystkim kobiet, która osłabia kości i sprzyja ich urazom, a nawet złamaniom. Badania wykazują, że witamina D minimalizuje ryzyko występowania niektórych chorób nowotworowych (np. nowotworu piersi), cukrzycy i chorób układu krwionośnego. Wpływa ona pozytywnie na poziom cukru i cholesterolu we krwi. Witamina D jest również niezbędna dla rozwijającego się płodu w okresie prenatalnym, a także dla zdrowia przyszłej matki, która wyjątkowo narażona jest na niedobory i możliwość wystąpienia problemów z mineralizacją tkanki kostnej.
Skutki niedoboru
Niedobór witaminy D objawia się permanentnym zmęczeniem, osłabieniem organizmu, wypadaniem włosów i łamliwością paznokci. Częściej dochodzi do złamań i kontuzji kości. Osoby cierpiące na niedobory witamin częściej skarżą się na problemy z zębami. Wyjątkowo groźny jest niedobór witamin w okresie dziecięcym, który może skutkować wystąpieniem wad postawy, niskorosłością i problemami z tarczycą.
Witamina D najlepiej przyswajalna jest latem – jej synteza wymaga promieni słonecznych. Przez większość roku zaleca się suplementację witaminową odpowiednimi preparatami (dla dorosłych około 400j witaminy D3). W skrajnych przypadkach niedoborów można podawać wlewy witaminowe w formie koktajli lub miksów, a także zastrzyki z łatwo przyswajalną witaminą. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia niedoborów zaleca się prowadzenie zdrowego trybu życia. Ważna jest przede wszystkim dieta bogata w mięso tłustych ryb, pełnotłusty nabiał i zdrowe oleje roślinne podawane na zimno. Przez cały rok powinniśmy także dbać o wypoczynek na świeżym powietrzu: spacery, bieganie, piesze wędrówki czy jazda rowerowa pozwolą na skorzystanie z pięknej pogody i umożliwią zadbanie o zdrowie i figurę.